Store, kjente nettsider med bra design

Bra design er selvsagt viktig for en nettside, og det burde jo være en selvfølge at det legges stor vekt på design når man lager en nettside, men dessverre er det ikke alle som tenker på design. Noen foretak setter bare sammen en side, uten å tenke på om elementene passer sammen, om siden er attraktiv, brukervennlig og lett å navigere på.

Når man besøker en nettside med bra design, ser man øyeblikkelig at sidens utviklere har tenkt gjennom alt de har gjort. Gode nettsider er oversiktlige, de er ikke overlesset med unødig informasjon, og man kan enkelt linke seg videre til artikler eller undersider man vil lese. Et godt eksempel på nettopp dette er Bank Norwegians hjemmeside.

Dersom en nettside har mange artikler, som for eksempel en nettavis som Dagbladet, kan de ikke skrive alle artiklene i fullversjon på framsiden. Da velger de i stedet å skrive overskriftene på forsiden, og legge ut et bilde til hver overskrift. På den måten kan leserne klikke seg videre til de artiklene de ønsker å lese.

Nettsider som har mye saklig informasjon gjør det på den samme måten. Det er selvsagt ikke alle som er interessert i de samme temaene, derfor er det greit å dele opp sidens innhold i ulike kategorier. Nettsiden til Finansportalen er et godt eksempel på dette. Her er det veldig mye informasjon, om banktjenester, investering og forsikring. Ettersom innholdet er delt opp i kategorier, er det lett å finne fram når man ønsker mer informasjon om noe.

Telenor har også en brukervennlig og oversiktlig nettside. Designet på denne siden er vellaget, og innholdet er delt inn i kategorier. På forsiden finner man også artikler og tilbud. Fargene på nettsiden er også avbalanserte.

Matsider legger ofte ut en mengde oppskrifter, derfor kan sidde sidene raskt bli uoversiktlige dersom de ikke sorterer oppskrifter og tips i ulike kategorier. På Matprat finner man både oppskrifter og tips, og det er enkelt å finne fram. Man finner også artikler på forsiden, samt en lenke til sidens matblogg. I bloggen kan man lese innlegg fra mange bloggere, og der får man både oppskrifter, tips og råd.

Spillsider er også et godt eksempel på nettsider som må være oversiktlige for å fungere. Kasinosider tilbyr ofte flere hundre spill, og spillerne orker selvsagt ikke å søke gjennom alle spillene for å finne spill de er interessert i. PokerStars forside er oversiktlig og brukervennlig, enten man er erfaren spiller eller nykommer. Forsiden inneholder bare det mest nødvendige, og øverst på skjermen finner man linker til undersidene.

Oversiktlighet og brukervennlighet kan ikke undervurderes når man lager en nettside. Bra design handler om at man legger alt til rette for brukerne, for det er brukerne man må tenke på når man lager en nettside. Dersom brukernes behov settes først, er det større sjanse for at man ender opp med en brukervennlig side. Hovedregelen for å gjøre nettsiden brukervennlig, er å rydde opp og gjøre det enkelt å finne fram. Forsiden skal bare være en velkomstside der man kan lenke seg videre til innholdet.